Illustrasjon

Fisen blir kortreist biogass

Som et resultat av de høye drivstoff- og strømkostnadene har vi på svært kort tid utviklet en spennende og kortreist alternativ teknologi.
Publisert: fredag 01. april 2022 - 06.00

Absorberende sitteputer

I snitt slipper hver og en av oss ut tarmgass mellom 10 og 20 ganger hver dag og dette ønsker vi å utnytte. Vi har derfor utviklet sensorer i sitteputene på bussene slik at de fanger opp tarmgass fra passasjerne. Promp inneholder et høykonsentrat av nitrogen, hydrogen, karbondioksid og metan og derfor egner tarmgass seg godt som biogass. Fra sitteputene vil tarmgassen føres ned til motoren der metangassen skilles ut, omgjøres til biogass og brukes til drivstoff for bussene (se illustrasjon). Denne svært kortreiste gassen gir både økonomisk og miljømessig gevinst – to mål vi daglig jobber mot å oppnå.

Denne nye formen for produksjon av biogass skal i løpet av august testes ut på busser i deler av Vestfold og Telemark.

Tarmgass kan erstatte fossilt drivstoff

Sitter du på bussen og føler at du har behov for å slippe ut tarmgass så er det svært viktig å presse luften ned i setet fremfor å løfte på låret. Da vil puten absorbere gassen og vi kan utnytte den til å drive bussen fremover.

Plakatmateriell og annen informasjon om hvordan gassen skal presses ned i sete vil være synlig på bussene. Ved lansering i august vil det serveres varm ertesuppe på Tønsberg Rutebilstasjon, Skien Landmannstorget og på Kammerherreløkka i Porsgrunn.