Last ned helseerklæring her!

Alle søknader som har et medisinsk begrunnet grunnlag for skyss må levere Helseerklæring med legeattest. 

 

Elever med funksjonsvariasjoner, midlertidig skade eller sykdom, kan ha rett på gratis skyss uavhengig av avstand mellom hjem og skole. 

Elever har ingen særskilt rett til skoleskyss med minibuss/taxi. Den enkelte elev sitt skysstilbud fastsettes av fylkeskommunen og er basert på en totalvurdering av mottatt dokumentasjon om elevens skyssbehov og fylkeskommunens kunnskap om eleven via skolen. 

Det tilstrebes alltid samkjøring, både av hensyn til miljø, kapasitet og økonomi. Samkjøring må derfor påregnes også i skoleskyss med minibuss og taxi. 

  • Elever med funksjonsvariasjoner, midlertidig skade eller sykdom, som har et dokumentert behov for skyss. Disse elevene har rett selv om elevene har under 2 / 4 km mellom hjem og skole/opplæringssted i grunnskolen, og under 6 km mellom hjem og skole/opplæringssted i videregående. 
  • Elever ved privatskoler som mottar tilskudd fra staten, har rett til skyss etter samme regler som ved offentlige skoler. Retten gjelder kun for den delen av skoleveien som er innenfor elevens bostedskommune. 
  • Voksne elever over opplæringspliktig alder med funksjonsvariasjoner, midlertidig skade eller sykdom, som har et dokumentert behov for skyss, og har rett til spasialundervisning på grunnskolenivå. 
    • Det må foreligge et kommunalt vedtak før skolen kan søke om skyss for disse elevene. 

Ta kontakt med skolen. Skolen søker skyss for alle elever som har et medisinsk begrunnet skyssbehov. 

Søknadsfrist for elever i grunnskolen er 1. april hvert år. På videregående er det 1. mai. Dersom det søkes etter denne fristen, kan ikke fylkeskommunen garantere at skyssen er klar til skolestart i august.

Ellers i skoleåret er det alltid åpent for å søke om skyss. Søknader behandles fortløpende. 

Alle nødvendige skjemaer/dokumentasjon må foreligge for at fylkeskommunen kan behandle en søknad, og dokumentene sendes inn av skolen sammen med søknad. Søknader som ikke er fullstendig opplyst, kan bli avslått.

Skjemaer/dokumentasjon kan være; Kommunale vedtak, skjema for delt bosted, helseerklæring, legeattester, skyssplaner, vedtak om avlastning, avlastningsplaner og liknende. 

Avlastningsvedtak/planer og liknende kan ettersendes. Men skyss settes ikke opp til avlastningsadresser før dette foreligger. 

Organisering av skoleskyss

Søknadene sendes til fylkeskommunen som skal sørge for en rasjonell organisering og gjennomføring av skoleskyssen, både av hensyn til økonomi og miljø.

Skoleskyssen gjennomføres i hovedsak med ordinær kollektivtransport og skolebusser. Der det mangler busstilbud, eller som følge av et dokumentert særskilt skyssbehov for den enkelte elev, organiserer fylkeskommunen i tillegg skoleskyss med minibuss/taxi og/eller tilbyr kjøregodtgjørelse. Transporten med minibuss/taxi er også å betrakte som skoleskyss i rute, hvor flere elever samkjøres.

Skoleskyssen skal organiseres i samråd med kommunene/skole.

Vedtak gjelder for inntil ett skoleår

Vedtak om skoleskyss gjelder for inntil ett skoleår. Det må søkes på nytt i forkant av hvert skoleår.
Innvilget søknad et tidligere skoleår kvalifiserer ikke til skyssrett senere skoleår. Dersom reglene eller forutsetningene for skyss endres, gir ikke tidligere vedtak og praksis presedens (for eksempel kontrollmåling av avstand eller endring av busstilbud). 

Alle søknader om skoleskyss på medisinsk grunnlag skal dokumenteres med Helseerklæring, og eventuelt en legeattest. 

  • Helseerklæringen må signeres av elev/foresatt for at fylkeskommunen skal få lov til å behandle de sensitive personopplysningene som fremkommer i søknaden og annen dokumentasjon. 
  • Helseerklæringen må også signeres av skolen, da skolen må bekrefte elevens skolegang, og skolen kan legge til kommentar som har påvirkning for skoleskyssen. 
  • Lege/sakkyndig kan skrive og signere i selve Helseerklæringen, eller skrive en legeattest som blir et vedlegg til Helseerklæringen. 

I legeattesten/Helseerklæringen er det ikke tilstrekkelig med en tekst som sier; "Eleven trenger skyss". En legeattest må inneholde informasjon om hvorfor eleven har behov for skyss. Hvis det er behov for minibuss/taxi må legeattesten i tillegg inneholde informasjon om hvorfor eleven ikke kan benytte det ordinære kollektiv/rutetilbudet.

Fylkeskommunen har derimot kun behov for informasjon om eleven som er nødvendig for vurderingen av skyssrett og riktig skysstilbud. Full sykehistorie er for eksempel ikke nødvendig. Det bes i stedet om elev/foresatte sitt samtykke til at fylkeskommunen kan ta kontakt med lege/sakkyndig ved behov for mer informasjon i vurdering av skyssrett og forsvarlig skysstilbud. 

  • Helseerklæring må sendes inn ny hvert år, med oppdatert signatur fra foresatte og skole.
    • Dette fordi vedtak om skyss kun gjelder for et skoleår av gangen, og fylkeskommunen trenger nytt samtykke årlig for å behandle ny søknad med sensitive personopplysninger. 
  • Legeattest må sendes inn senest hvert 3. år med oppdatert informasjon om skyssbehov og signatur, og/eller når elev starter i 8. klasse og 1. klasse på VGS. 
    • Dette fordi elevers skyssbehov kan endres igjennom skolegangen, spesielt ved overgang fra barneskole til ungdomsskole, og fra ungdomsskolen til videregående. 
    • For elever med innvilget særskilt alenetransport må ny, oppdatert legeattest sendes hvert år.

Søknader uten vedlagt Helseerklæring vil avvist/ikke behandlet på grunn av manglende dokumentasjon. 

Helseerklæringens side 2 inneholder en veiledning til utfylling av informasjon. 

Skolen sender inn Helseerklæring og legeattest sammen med søknaden om skyss. 

Annen dokumentasjon som skolen også må sende inn kan være; Kommunale vedtak, avlastningsvedtak, delt bostedsskjema, skyssplaner, avlastningsplaner og liknende. 

Det må leveres Helseerklæring og legeattest også ved midlertidig skade eller sykdom. Se punkt for "Helseerklæring og legeattest" for mer informasjon. 

  • Ved midlertidig skoleskyss som følge av benbrudd, kneskader etc. tilbys i utgangspunktet buss, da store deler av bussparken er universelt utformet og behovet for skoleskyss anses som ivaretatt.
  • Skyss med minibuss/taxi kan i enkelte tilfeller innvilges for en kort, begrenset periode.
  • Kjøregodtgjørelse kan også innvilges for elever med et midlertidig behov for skyss. 

Ved planlagt operasjon, hvor det blir et skyssbehov etterpå, anbefaler vi å kontakte skolen i god tid slik at søknad om skyss og dokumentasjon kommer på plass innen eleven skal tilbake på skolen. 

Det kan ta flere virkedager fra en søknad kommer inn til den er ferdig behandlet, og skyss er bestilt fra transportør. I mellomtiden må skyss ordnes og dekkes på andre måter. 

Ved forlengelse av midlertidig skyss må det som oftest hentes inn en ny legeattest som forteller noe om hvorfor elev trenger forlengelse av skyssen. 

Elever har ingen særskilt rett til skoleskyss med minibuss/taxi. Den enkelte elevs skysstilbud fastsettes av fylkeskommunen og er basert på en totalvurdering av mottatt dokumentasjon om elevens skyssbehov og fylkeskommunens kunnskap om eleven via skolen. 

Fylkeskommunen planlegger og organiserer skyss for elever med søknad som skoleskyss på medisinsk grunnlag etter følgende prioriteringsrekkefølge:

1) Buss – ordinær rute- eller skolebuss

2) Minibusser i rute -  planlagt av fylkeskommunen

2) Skyssgodtgjørelse 

3) Personbil/minibuss – planlagt av transportør

Det tilstrebes alltid samkjøring, både av hensyn til miljø, kapasitet og økonomi. Samkjøring må derfor påregnes i skoleskyss med minibuss og taxi. 

 

Skysstilbud om å sitte alene i kjøretøy gis i utgangspunktet ikke, men fylkeskommunen kan etter individuell vurdering gi tilbud om: 

  • Særskilt tilrettelegging i kjøretøyet (ST):
    • Fast sete eller fast seterad for eleven.
    • Ledsager med på transporten dersom det er nødvendig. 
  • Skjermet transport alene i kjøretøy (AL):
    • Dette gis kun i særskilte/spesielle tilfeller hvor behovet er grundig dokumentert. 
    • Ledsager må vurderes som et alternativ før AL innvilges, samt vurderes om er nødvendig selv om eleven innvilges AL. 

Elev kan ha rett til nødvendig reisefølge/ledsager.

I tilfeller hvor elev ikke kan reise alene, og hvor det er påkrevd med reisefølge/ledsager, har skoleeier ansvar for både å skaffe og finansiere slikt reisefølge.

Hente- og leveringstidspunkt for ledsager settes av fylkeskommunen, avhengig  av planlagt transportrute for ledsager, elev og andre samkjørte elever. 

Elever som bor delvis hos begge foreldrene kan ha skyssrett fra én eller begge adresser.


For å få godkjent søknad ved delt bosted, må skjema for delt bosted sendes inn med søknad. Last ned skjema her

Skolekort

Elever som innvilges skoleskyss på medisinsk grunnlag kan også innvilges skoleskyss med det ordinære kollektiv- og skolebuss-tilbudet. Da mottar eleven et Skolekort. Har eleven hatt Skolekort tidligere blir dette oppdatert. Har ikke eleven hatt kort tidligere, blir nytt kort sendt til skolen så snart søknaden er godkjent. 

For mer informasjon om Skolekort, se "For elever i grunnskole" eller "For elever i videregående", eller se; Ting man bør vite om skolekort (pdf)

 

Busstrening

Det er mulig for elever som får vedtak om minibuss/taxi å trene på og ta bussen mellom hjemmet og skole/opplæringsplass.  

Det skal foreligge en plan, og et mål om at eleven i løpet av en gitt periode skal kunne benytte buss istedenfor minibuss/taxi på all eller deler av skoleskyssen. 

Det kan for eksempel være mulig å benytte minibuss/taxi til skolen, og ta bussen hjem 1 til 5 dager i uka, eller motsatt. Det kan være mulig å benytte buss i større grad på høst/vår, og minibuss/taxi på vinteren. Dette må legges tilrette for den enkelte elev, og kan endre seg igjennom perioden. 

Hvis en elev får Skolekort for å trene på buss, mister ikke eleven skyssretten sin. Skyssretten består selv om skysstilbudet endres, og kan endres tilbake til minibuss/taxi om behovet tilsier det. 

Ta kontakt med skolen om dette er aktuelt. Skolen tar kontakt med fylkeskommunen, som behandler søknaden. 

  • Skyss med minibuss/taxi fungerer hovedsakelig som ordinære skoleruter, og det må forventes samkjøring med flere elever. 
  • Eleven hentes/settes av på nærmeste avtalte holdeplass/ oppsamlingsplass. Eventuelt behov for dør-til-dør gjelder kun elever med skyss av medisinske årsaker, og må dokumenteres. 
  • Skoleeier/skolen har ansvar for nødvendig tilsyn med eleven ved eventuell ventetid før/etter undervisning, inkludert mottaks- og avreiserutiner for eleven.
  • Eleven skal møte til avtalt tid og sted. Gjentatte bomturer kan føre til at skyssen stoppes. 
  • Avbestilling av skyss må meldes transportør, skolen eller fylkeskommunen tidligst mulig, og senest 30 minutter før avtalt hentetid.
  • Ved opphør av skyss, endringer i tider, adresser eller liknende, må det meldes til skolen. Skolen tar dette videre med fylkeskommunen. 
  • Fast sjåfør kan ikke påregnes. 
  • Skyssen gjelder kun for innvilget strekning i tilknytning til skolens ordinære start- og sluttid.
  • Det er kun elev med godkjent skyssvedtak som har rett på skyss. Søsken som ikke har vedtak om skyss kan ikke sitte på med minibuss/taxi. 
  • Det kan ikke påregnes at eleven kan ha med ski, sykkel eller annet utstyr i bilen. 
  • Elev/foresatte skal kontakte skolen dersom skyssbehovet endrer seg.
  • Dersom premissene for innvilget skyss endrer seg, kan retten til tilrettelagt skoleskyss bortfalle (for eksempel ved flytting, opprettelse av busstilbud, kontrollmåling av avstand og liknende). 

Elever med rett til skoleskyss kan ha rett til kjøregodtgjørelse (privatskyss). Det innvilges ikke kjøregodtgjørelse dersom eleven kan følge kollektivtilbudet med buss.

For å motta kjøregodtgjørelse må elev ha godkjent vedtak om privatskyss. Skolen søker årlig på vegne av eleven, det er derfor viktig å ta kontakt med skolen i forkant av hvert skoleår om du/dere ønsker å søke.

I vedtaket eleven mottar når søknaden godkjennes ligger en liste med opplysninger fylkeskommunen må få tilbake. Dette er for å registrere vedkommende i fylkeskommunens reiseregningssystem. Først når dette er registrert er du som mottaker klar til å logge inn og registrere Kjørebok.

Du som mottaker av kjøregodtgjørelse kan registrere kjørebøker på to måter; via app eller via nettside. Vi anbefaler app. 

Brukerveiledning for Daily (app)

Brukerveiledning for SD Worx (nettside)

 

Utbetaling kjøregodtgjørelse:

Kjørebøker må være godkjent av fylkeskommunen innen 1. hver måned for å bli utbetalt den 12. i måneden, og før 21. hver måned for å bli utbetalt den 25. i måneden.

Det må påregnes noe saksbehandlingstid etter kjørebok er sendt inn.

Kjørebøker med feil vil bli avvist og returnert. Mottaker har selv ansvar for å følge med om kjørebøker godkjennes/avvises, og må selv rette opp feil og sende inn på nytt.  

Det er mottakers ansvar å melde fylkeskommunen omgående med endringer som påvirker utbetaling, eller at utbetaling skal stoppes. Endringer kan være:

  • Endrer adresse eller flytter på hybel
  • Endrer mobilnummer eller epostadresse
  • Endrer kontonummer
  • Slutter på skolen
  • Har et lenger opphold i skyssen

Dersom eleven har fått vedtak om kjøregodtgjørelse på feil grunnlag, eller premissene i saken endrer seg, kan fylkeskommunen omgjøre vedtaket og inndra/endre på skyssen.

Dersom mottaker har fått feilutbetaling må det meldes inn og tilbakebetales.

Det må påregnes noe tid til fylkeskommunens søknadsbehandling, samt utsendelse av Skolekort eller bestilling av transport fra Transportør.

Fylkeskommunen benytter saksbehandlingstiden til å utrede saken og fatte vedtak, samt planlegge skyssen. Det skal gis foreløpig svar dersom en søknad/henvendelse ikke kan besvares i løpet av én måned fra den er mottatt.

Elev/foresatte må selv organisere eventuell skoleskyss i saksbehandlingstiden. 

 

Vedtak

Elever som får innvilget skoleskyss med busskort, kan hente ut sitt vedtak her.

Elever som får innvilget skoleskyss med minibuss/taxi eller kjøregodtgjørelse, får sitt vedtak sendt i Altinn. Åpnes ikke vedtaket innen 3 dager blir det sendt med postgang til elevens folkeregistrerte adresse. 

Avslag på søknad sendes til elevens Altinn. 

Avslag på søknad sendes til elevens Altinn. 

Klagefristen er 3 uker. Et enkeltvedtak kan klages på av en part eller annen med rettslig klageinteresse i saken innen tre uker fra det tidspunktet vedtaket er gjort kjent for søker. 

Klagen rettes til det forvaltningsorgan som har fattet vedtaket. Elever som har fått vedtak fra kommunen, må sende eventuell klage direkte til kommunen.

Klage på vedtak fattet av fylkeskommunen sendes til:

Vestfold fylkeskommune

Postboks 1213 Trudvang

3105 TØNSBERG

Konvolutten merkes med «Skoleskyss».

 

Barnets rett til å uttale seg

Artikkel 12 i Barnekonvensjonen gir barn rett til å uttale seg om alle forhold som berører dem.

Barnet har ingen plikt til å uttale seg, men skal gis muligheten.

Barnets uttalelser bes lagt ved sammen med en eventuell klage på skoleskyss, slik det står i vedtaket fra fylkeskommunen. Dersom barnet heller ønsker å snakke med fylkeskommunens representanter, ber vi om rask tilbakemelding på dette, slik at vi kan tilrettelegge for en slik samtale.
Skjema finner du her (kommer)


Dersom forvaltningsorganet ikke tar klagen til følge, oversendes saken til endelig behandling hos Statsforvalteren. Statsforvalterens vedtak er endelig og kan ikke påklages.

For elever i private videregående skoler går klagen til Klagenemd i fylkeskommunen, om ikke fylkeskommunen omgjør vedtaket ved klage. Fylkeskommunens klagenemd sitt vedtak er endelig, og kan ikke påplages. 

Finner du ikke svar på det du lurer på? 

Kontakt skolen, eller send epost til Skoleskyss i fylkeskommunen: skoleskyss@vestfoldfylke.no 

Fant du det du lette etter?